VIDOVDANSKE ČARI REPUBLIKE SRPSKE (28-29.6.2013)

Pripremio: Brane Milutin,

šef Celjske ispostave Saveza srpske dijaspore Slovenije i predsednik izletničkog sektora

Savez srpske dijaspore Slovenije je i ovog Vidovdana pokazao svoje pozitivne osobine do čuvanja srbske riječi, kulture, običaja i tradicija. Tako je SSDS sa udruženjem Srbskih književnika Slovenije i surađujuči sa Srbskim društvima »Stevan Sinđelić« i SKHD »Desanka Maksimović« Celje, organizovao i financirao dvodnevni izlet. U okviru tog izleta je bio predviđen obilazak ljepota Republike Srpske i nastum na tradicionalnoj Vidovdanskoj smotri folklore Mašiči. Uprkos početku godišnjih odmora, odziv je bio više nego očekivan. Tako da nas je bilo petdeset znatiželjnika i nastupajućih koji smo krenuli iz Slovenije na ovaj vrlo zanimljiv i nama drag put. Uz istaknuto i nesebično zalaganje medijskih predstavnika RTVRS g. Borislava Švraku i TV BN g.Milana Pilipoviuća (te časopisa »BLIC« koji su nas dočekali na ulazku u Republiku Srpsku, a posle smo krenuli na put upoznavanja kulturnih i prirodnih ljepota.

Tako smo na prelijepoj Manjači doživjeli pravi spoj prirode i kulture. U Stričićima, gdje posjetišmo rodnu kuću Petra Kočića, gdje smo u znak pozornosti i poštovanja tog velikog umjetnika pokazali svoj odnos i čast do njegovih dijela. Tako da smo pored njegovog spomenika izveli kraći kulturni program gdje su se istakle recitatorke Sara Gajić i Olja Milutin. A posebnom ambijentu doprinjela je Maja Beronja sa pjesmom Vidovdan, koja nam je Vidovdan dočarala u pravom smislu (28.junij). Nastavili smo put do priridnog raja Balkane. To divno mjesto napustišmo sa dubokim uzdisajima i željom da se što prije ponovo vratimo na tu prelijepu destinaciju. Put nas je tako vodio do čudovitih Plivskih jezera i prelijepih vodenica, a to sve uljepšašno na prelijepom vodopadu u Jajcu. Sve ove netaknute prirodne ljepote je zabilježilo oštro oko naših medijskih pratioca sa kamerama, kojima se iskreno zahvaljujemo za veliki trud i pomoć, da su ovako lepim događajima bile upoznate i širi  krugovi gledaoca. U popodnevnim satima spustili smo se do Banja Luke, bisera Republike Srpske, gdje smo proveli najljepše trenutke našega izleta. U obilazku grada upoznali smo se sa kulturama različitih vremena, koja su ostavila svoje tragove a i sa građevinskim ljepotama tog grada, od preljepih crkvi pa sve do zgrade vlade Republike Srpske. Posjetili smo i franjevački samostan Trapisti, gdje smo se upoznali sa drugom kulturom koj je vrlo blizu našoj. Tako dokazašmo i potvrdišmo naše načelo, da svoje najviše volimo a i tuđe poštujemo. U večernjim satima  proveselili smo se na godišnjoj smotri folklora u Mašićima. Gdje su između ostaloga nastupali: KUD POTKOZARJE MAŠIĆI, KUD STANKO PAUNOVIĆ PANČEVO, SKUD »STEVAN SINĐELIĆ« LJUBLJANA, OKUD PETAR KOČIĆ NOVA TOPOLA, ANPO SKOPJE MAKEDONIJA, KUD 14 SKOJEVKI GRBAVCI, SKHD »Desanka MAKSIMOVIĆ« CELJE, KUD KNEŠPOLJE KNEŽICA, KUD ROGOLJI ROGOLJI, KUD KOZARA GORNJI PODGRADCI i UDRUŽENJE SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE.

Tu smo prisustvovali izvrstnoj međunarodnij smotri tradicionalnih vrijednosti igre i pjesme. Naši predstavnici su se izuzetno dobro pokazali sa nastupom. Posebno oduševljenje je bilo među publikom kod nastupa naših opanćića, gdje je najstariji član ima šest godina. Za njihovu hrabrost nastupa na bini su bili nagrađeni sa burnim aplauzom. Drugi dan smo imali zajedničko opuštanje u čudovitom ambijentu rekreacionog centra Actros. Dan smo zaključili sa književnom večeri u Mašićima gdje su veoma lijepe pjesme recitovali: Sara Gajić, Olja Milutin, Dušica Kočić, Nikolina Bajić, Gorana Babić, Danka Ratković, Sandra Pepić, Ivana Gluvić, Jelena Trifunović, a pjesme o Vidovdanu i Ivanova korita pjevale su Maja Beronja i Sara Gajić. Naravno, nakon čega su veče muzički napravili veselijom uz  Bend »BUMERANG« iz Mašića sa brojnim pjesmama i kolima uz šefa g. Milana Kalajdžić.

Na kraju uručena su nam i zaslužna priznanja od strane domaćina za uspješnu prezentaciju očuvanja srpske kulture i tradaicja. Nekažu stari uzalud – što je lijepo kratko traje. Tako je usledijo je najtužniji trenutak, pozdrav uz povratak u Sloveniju. Zahvaljujemo se svim sponzorima i drugima koji su pomogli u realizaciji ovg projekta, a posebna zahvala ide za glavniog izvođača SSDS sa predsjednikom g. Sašom Gajićem i aktivistkinjom gospođom Milkom Vrsajković.

Fotografi: Vedran Vojvodić i Dejan Gajić

Zahvaljujemo se svim učesnicima i sponzorima.