ИСПОРУЧЕНА ПОМОЋ БРАЋИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!

Током прошле недеље активисти српског друштва Задужбина из Словеније реализовали смо још једну успешну акцију помоћи нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији. Подељена је новчана помоћ најугроженијм породицама из Штрпца, Поморавља, Метохије и Централног Косова, у износу од 4.625€.

Уз помоћ добрих људи из Словеније, али и са других страна, током протеклих неколико месеци сакупили смо испоручену суму и у Видовданској акцији га даривали нашем народу на Косову и Метохији.

При самој организацији пута и одабиру породица кључну улогу је имала ХО Мајка Девет Југовића, као и наши пријатељи на самом терену и за сав њихов труд им се од срца захваљујемо! Били су прави домаћини, као и сваки пут до сада.

Током четири дана, ми смо са нашим домаћинима обишли више села новобрдског, гњиланског, каменичког и витинског краја, Штрпца, затим метохијска села Кош и Осојане, место Исток, као и село Старо Грацко у општини Липљан, али и једну породицу са тешко оболелим дететом из села Бањска надомак Звечана. У питању су сиромашне, вишечлане породице, без икаквих извора прихода, које живе у изузетно тешким условима, трошним кућама, без основних услова за живот. Сви сусрети су били веома дирљиви, било је много емоција и суза. Овом приликом смо помогли 20 породица са 60-оро деце.

Поред помоћи угроженим породицама део средстава је искоришћен да се помогне набавка приколице за трактор за потребе Народних кухиња на Косову и Метохији које обезбеђују основне оброке за породице које нису у стању ни то себи да обезбеде, услед велике немаштине.

Свака породица коју смо обишли добила је симболичну помоћ од 50 до 200 евра, и то њима пуно значи, али им је још важније што нису заборављени и што још увек има оних који мисле на њих. Видети сву ту сиротињу, беду, куће које су пред рушењем, без купатила, воде, ту малу дечицу која трчкарају по дворишту и играју се са домаћим животињама, никога не оставља равно-душним.

Овде би још испоставили случај нашег младог брата из села Бањске, кога је погодио гелер у врат, током бомбардовања наше Отаџбине од стране нато зликоваца, и који је добио рак грла и тренутно траје сакупљање помоћи за једну од многобројних операција које је преживео. Потребно је још нешто преко 10.000 евра да би могао да се упути у Берлин, а ми смо помогли са 500€, како би макар мало убрзали сакупљање средствава и надамо се уз Божију помоћ и брз опоравак нашег брата Николе.

Као и сваки пут до сада сваки наш одлазак на српску Свету земљу искористимо и да се поклонимо нашим светињама. Светој Литургији смо присуствовали у манастиру Грачаница, а на свом путу обишли смо још манастире Драганац и Бањску, као и цркву Покрова Пресвете Богородице у селу Кош. Свуда смо били са братском љубављу дочекани и испраћени што нас додатно утврђује на нашем путу и нашим настојањима да на њему и истрајемо.

Инфраструктура је катастрофална, путева нема, нема канализације, нити водоводне мреже, већина кућа нема основних услова за живот, и све то оставља горак укус у устима ретких посетилаца ових забачених крајева и села. Да ли је могуће да све оно што треба да се уради за наш народ пада на плећа невладиних и хуманитарних организација и обичних, малих људи.

Током више од четири године рада наше хуманитарне фондације у оквиру друштва Задужбина, кроз коју помажемо наш народ на Космету, у Крајини, као и у Српској и ужој Србији, испоручена је финансијска помоћ у висини од 55.240€. За такве резултате захваљујемо се свим нашим приложницима, јер без њих наше досадашње акције не би биле овако успешне.

Испоставили би још једну ствар вредну сваке похвале. Овај пут смо имали помоћ око трошкова пута, и за то морамо да се захвалимо пријатељима из Друштва Српска заједница из Љубљане као и неколицини наших активиста. Хвала свима њима на несебичној помоћи, великој љубави и указаном поверењу.

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!